Aramanızın yazılışını kontrol edin
Aramanız için daha az kelime kullanın
Havuz filtresinin rolü insan vücudundaki böbreğin rolüne benzer. Havuz temizleyicileri ve kimyasallar gibi ürünler bakterileri ve diğer kirleticileri öldürmeye çalışırken, filtreler bunları uzaklaştırıp ortadan kaldırarak havuzunuzu temiz tutmaya yarar. Filtre olmadan havuzunuz çerçöple dolacak, bulanacak ve sonuçta yüzme eğlenceli olmaktan çıkacaktır.
Ama hangi havuz filtresini seçmelisiniz? En ucuz filtreyi seçmek size cazip gelebilir, bu anlaşılabilir bir şey. Ancak amaç temizlemesi kolay, kirletici maddeleri tutan ve daha uzun ömürlü bir filtre satın almak olmalıdır. En iyi yüzme havuzu filtresini arıyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, size yardımcı olmak için buradayız. Bu yazı, yüzme havuzunuz için mükemmel filtreyi seçme sürecinde size rehberlik edecektir.
Doğru havuz veya jakuzi filtresi araştırması, piyasada bulunan çeşitli türleri tanımakla başlar. Çoğu durumda, havuz filtresi seçimi büyük ölçüde size bağlıdır. Her türlü filtre yüzme havuzunuz için işe yarayacaktır. Aşağıda, seçebileceğiniz farklı yüzme havuzu filtrelerini inceliyoruz.
Kum havuz filtreleri en yaygın havuz filtresi türüdür. Kolayca tıkanmayan, bütçe dostu ve kolay temizlenebilir olan bu filtreler büyük havuzlar için mükemmeldir. Kum havuz filtreleri yer altına veya yer üstüne monte edilebilir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu yüzme havuzu filtreleri havuz suyundaki kir ve kalıntıları gidermek için kum kullanır. Su süzgeçlerden emilir ve parçacıkların tutulduğu kum filtresinden geçirilir.
Her kum tanesinin kalıntı ve kirleticileri hapseden pürüzlü kenarları vardır. Filtrenin altındaki bir çıkış, temiz suyun yüzme havuzuna geri dönmesini sağlar. Filtreden su akmaya devam ettikçe, kumun pürüzlü dokusu aşınır ve sonunda filtreleme özelliğini kaybeder. Bu genellikle 18 ila 24 ay sonra olur. Bu durumda, kumu değiştirmeniz gerekir.
Kartuş havuz filtreleri küçük havuzlar için idealdir. Kum havuz filtrelerinden daha pahalıdırlar, ancak iki kat daha fazla kiri temizleyebilirler. Kartuş filtreler, pileli, ağ benzeri bir malzeme ile çevrelenen plastik bir silindirden yapılmıştır. Yüzme havuzundan gelen su, kir ve döküntülerin toplandığı filtreden geçer. Temiz su daha sonra havuza geri döner. Kartuş filtrenin bir süre sonra temizlenmesi gerekecektir.
Filtreyi temizlemek için kartuşu tanktan çıkarın, su ile yıkayın ve tekrar tanka yerleştirin. Kartuş filtreler daha maliyetlidir, ancak bakımı kolaydır. Su ve enerji tasarrufu sağlarlar ve 5 ila 10 yıl sonra değiştirilmeleri gerekebilir. Unutulmamalıdır ki, yüzme havuzu pompası ve filtresinin sorunsuz çalışması gerekir.
Silisli toprak, kum filtreleri kadar popüler olmayabilir, ancak su filtrelemesi söz konusu olduğunda en verimli seçenektir. Diğer iki filtreye kıyasla en fazla kiri ve döküntüyü filtreleyebilir. Döküntüleri ve partikülleri gidermek için su silisli toprakla kaplı bir filtreden geçer. Silisli toprak, kumdan daha ince olduğundan, kum filtrelerinden daha küçük parçacıkları tutabilir.
Pompanızın boyutu havuz filtrenizin boyutunuzu belirleyecektir. Çok küçük bir filtre kırılabilir ve pompanın aşırı ısınmasına neden olabilir. Büyük bir havuz filtresi, daha düşük performanslı bir filtreden daha az risk taşır. Alışveriş yaparken bunu her zaman aklınızda bulundurmalısınız. Pompanızın kapasitesine uygun bir filtre seçmek de önemlidir. Bu nedenle, 9.5 m³/h’lik bir pompanız varsa, 9.5 m³/h veya daha fazlasını kaldırabilecek bir filtre satın almalısınız.
Ayrıca, havuzunuzun toplam sirkülasyon debisini artırabilecek diğer özellikleri de dikkate almanız gerekir. Büyük yüzme havuzları için, 22.7 m³/h’e kadar su işleme hacmine sahip büyük bir havuz filtre pompasına ve en az 5 cm çapında borulara ihtiyacınız olacaktır.
Kum ve silisli toprak filtrelerini iki şekilde temizleyebilirsiniz. Biri filtredeki kiri ve kalıntıları temizleyen ters yıkamadır. Ters yıkama işlemi filtrenin düzgün çalışmasını sağlar. Başka bir yol da filtreyi çıkarmak ve elle temizlemektir. Aşağıda, yüzme havuzu filtrelerinin temizlenmesi gereken yaklaşık zaman dilimlerini görebilirsiniz.
Kum filtreleri: Her 1 ila 4 haftada bir ters yıkama yapın ve yılda bir kez temizleyin
Kartuş filtreler: Her 2 ila 6 haftada bir temizleyin. Ayrıca, yılda bir kez derinlemesine temizleyin.
Silisli toprak: Her 1 ila 3 ayda bir ters yıkama yapın ve yılda en az bir kez derinlemesine temizleyin
Havuz filtrenizi kaç kez temizlemeniz gerektiği havuz pompanıza ve filtre tipinize bağlı olsa da, filtrenin temizlenmesi gerektiğine dair bariz işaretler vardır. Hemen hemen tüm filtreler dolduklarında tıkanırlar. Sirkülasyon debisinin düşüp düşmediğini ve geri basıncın yükselip yükselmediğini sürekli kontrol edin. Sirkülasyon azalırsa veya basınç artarsa, havuz filtresini temizleme zamanı gelmiştir.
En iyi havuz filtresini bulmak için kapsamlı koleksiyonumuza mutlaka göz atın.